Woensdagochtend 17 november 2010 hebben de Cruyff Foundation en de Atletiekunie een convenant getekend waarin afgesproken is samen op te trekken om atletiek op een laagdrempelige wijze aan te bieden in de Nederlandse woonwijken.

De Cruyff Foundation werkt al sinds 2003 aan de realisatie van Cruyff Courts in de Nederlandse wijken en is daarmee inmiddels op meer dan 100 plekken verspreid over heel Nederland aanwezig. In slechts enkele gevallen is naast het Cruyff Court ook een atletiekvoorziening aanwezig, terwijl de Cruyff Courts voor de Atletiekunie geschikte podia en ontmoetingsplekken zouden kunnen zijn om meer kinderen en jongeren in aanraking te laten komen met de atletiek. De Cruyff Foundation onderkent dat atletiek bij uitstek een sport is die geschikt is om onderdeel uit te maken van te creëren multifunctionele sportvoorzieningen rondom Cruyff Courts. Gemeenten zullen door de Cruyff Foundation worden gestimuleerd om naast het Cruyff Court ook een atletiekvoorziening te realiseren. 
De Atletiekunie ziet een kans om in samenwerking met de Cruyff Foundation atletiek op een laagdrempelige manier aan te bieden in de wijken.

De Cruyff Foundation en de Atletiekunie zullen in eerste instantie starten met een pilot op een aantal nader te selecteren locaties waar de samenwerking o.a. zal bestaan uit:

  • Het aanbieden van twee maandelijkse clinics door atletiekverenigingen aangesloten bij de Atletiekunie op plaatsen waar naast het Cruyff Court ook een atletiekvoorziening is;
  • Het beschikbaar stellen van ambassadeurs van de Atletiekunie bij openingen van Cruyff Courts in combinatie met een atletiekvoorziening en bijzondere evenementen van de Cruyff Foundation;
  • Het door de Cruyff Foundation onder de aandacht brengen van de samenwerking bij haar lokale partners en zorgen voor de contacten tussen de lokale partijen en de Atletiekunie;
  • Het door de Atletiekunie zorgdragen van de contacten richting atletiekverenigingen en lokale partijen.

De Atletiekunie en de Cruyff Foundation werken al langer naar tevredenheid samen binnen het project ‘Jeugdatletiek zonder Grenzen', waarbij gezamenlijk kinderen met een beperking worden gestimuleerd (meer) aan atletiek te gaan doen.

Uitgangspunt voor beide partijen is het verbreden van het sportaanbod (atletiek in het bijzonder) voor de jeugd in de Nederlandse wijken en atletiek als breedtesport dieper in de Nederlandse maatschappij in te bedden.

Dit convenant gaat in op 1 januari 2011 en wordt aangegaan voor een periode van twee jaar.

 

Bron: Atletiekunie