Fabel:
Bij verspringen en hinkstapspringen moet de atleet landen met twee benen naast elkaar. Indien dit niet gebeurt wordt de poging niet gezien als “springen” en ongeldig verklaard. De variant van deze regel is dat de benen niet naast elkaar, maar wel gelijk in het zand moeten landen.

Wedstrijdregel:
Wat staat er echt in het wedstrijdreglement? Een poging wordt als mislukt beschouwd als een atleet met enig deel van zijn lichaam de grond raakt voorbij de afzetlijn, hetzij bij een aanloop zonder dat een sprong volgt, hetzij bij het springen zelf. (art. 185.1a)
Dan is de logische volgende vraag: wat is de definitie van springen? Volgens ‘Van Dale’, het volgende: zich door een afzet van de voeten met kracht in de hoogte verheffen.
In de uitleg wordt niet gesproken over de landing, het gaat geheel over de manier van losmaken van de grond. Bij hoogspringen wordt specifiek genoemd dat de afzet met één been moet plaats vinden, bij verspringen en hinkstapspringen is dit niet van toepassing.
Een sprong kan onderscheiden worden van een stap door het effect van de landing in het zand. Een stap is altijd een staande landing en de atleet kan (bijna) altijd door lopen. Bij een sprong is dit laatste vaak niet mogelijk. De landingsbeweging is bij een stap dus voorwaarts en bij een sprong neerwaarts.

 

Situatie:
Fleur is A-pupil. Zij heeft al drie keer gesprongen bij het verspringen en drie keer fout. Zij landt nu bij de vierde sprong in de bak, maar heeft weer verkeerd bij de balk afgezet.
Wat doet de chef verspringjury?

Antwoord:
Hij geeft Fleur nog een poging.

Dit is terug te vinden art 342.2 van het wedstrijdreglement: Bij het verspringen en de werponderdelen kan de jury een pupil die al zijn pogingen ongeldig heeft, maximaal twee extra pogingen toestaan. Voorkomen moet worden dat pupillen een onderdeel beëindigd zonder één enkele geldige poging. In de voorkomende gevallen kan “enige assistentie” worden verleend. Deze assistentie kan verleend worden door een ouder of trainer, mits geen andere atleet of juryleden gehinderd wordt en alles veilig gebeurd.

 

Bron: Atletiekunie