Hardlopen bij winterse omstandigheden goed mogelijk, mits goed voorbereid

Het wintert inmiddels drie weken in Nederland en gezien de weersvoorspellingen voor komend weekend, waarin de omstandigheden verder verscherpen - vooral de windchill-factor is hier in het spel - wil de Atletiekunie als inspirerende coach een welgemeend advies geven aan lopers die de koude willen trotseren.

Dit advies is opgesteld door John IJzerman, voorzitter medische commissie Atletiekunie en Gerard Nijboer, coördinator wegatletiek en ervaringsdeskundige.

1. Zorg in ieder geval voor functionele kleding: vochtdoorlatend en warmte vasthoudend. Denk aan thermisch ondergoed gecombineerd met fleecekleding. De transpiratie moet altijd goed afgevoerd kunnen blijven worden, omdat het lichaam anders te snel kan afkoelen.

2. Ga niet zo maar onvoorbereid en te licht gekleed langer dan anderhalf uur sporten. De stofwisseling functioneert bij hevige koude anders. Je bent sneller door je energie heen. Aandacht voor inname van voldoende koolhydraten vooraf, bijvoorbeeld een extra boterham of energiereep is geen overbodige luxe.

3. De grootste hoeveelheid warmte raak je kwijt via je hoofd. Draag een hoofdband of een muts van functioneel materiaal.

4. Draag handschoenen, wederom van functioneel materiaal.

5. Bij de combinatie van wind en vorst kun je je ogen beschermen, bijvoorbeeld met een lichte zonnebril.

6. Smeer vaseline op het gezicht en andere blote oppervlakken.

7. Blijf niet langer buiten dan nodig is; na afloop van de training en wedstrijd koelt het lichaam snel af, vooral als je huid toch nog nat is door transpiratie.

8. Vergeet niet voldoende te drinken. Ook drinken houdt de circulatie op gang en

hierdoor blijft de warmte langer in je lijf.

9. Mensen met hart- en longklachten, diabetes, een slechte conditie en/of een beperkte weerstand bijvoorbeeld ten gevolge van koorts lopen een extra risico. 

Vanzelfsprekend is het trotseren van de elementen een uitdaging voor velen. Een Elfstedentocht wordt ook niet zo snel afgelast. ‘’Kou zit tussen je oren’’ is de gevleugelde uitspraak van Reinier Paping die de Hel van 63 overwon. Je dient dus niet alleen goed beslagen ten ijs, maar ook goed voorbereid aan de start te komen.

 

 

Nog meer goede hardlooptips bij extreem winterweer

Vaseline is niet de oplossing om bevriezing van de huid te voorkomen, integendeel zelfs. Wel voorkomt het uitdroging van de huid, net zo als de bekende lippensticks/balsems. Dus als vaseline gebruikt wordt: geen dikke laag en op de plekken waar schade verwacht kan worden door schuren of uitdrogen (kloven). Laat het thuisfront weten welke route je loopt, kies je trainingsroute waarvan je zeker weet dat je gezien wordt (dus veel mensen tegen zult komen), loop samen of neem je gsm mee: dan kun je bellen en ben je traceerbaar.

 

 

Jureren in de winterse kou.

Niet alleen atleten moet goed opletten welke kleding ze dragen bij wedstrijden met winterse temperaturen, maar ook de juryleden. Als jurylid sta je tenslotte veel stil. Hieronder enkele tips:

De beste methode om je lichaam warm te houden, is door kleding te dragen volgens het meerlagen principe. Meerdere lagen kleding houden je lichaam warmer dan een dik kledingstuk. Zelfs als dit kledingstuk net zo dik is als alle lagen bij elkaar. Bij meerdere lagen ontstaan er meerdere luchtlagen (door het lichaam opgewarmd). De luchtlaag, van iedere laag, verhinderen dat je lichaamswarmte ontsnapt.

Ezelsbrug "COLD" voor behoud van warmte.

C = Clean (schone kleding)

Schone kleding is voor warmtebehoud belangrijk. Vuile kleding kan namelijk slechter de warme lucht vasthouden omdat de stof dan een minder isolerende werking heeft.

O = Oververhitting voorkomen (zweten)

Voorkomen van zweten. Het maakt de kleding nat waardoor het zijn isoleerde eigenschappen verliest. 

L = Losse & lagen kleding Draag losse kleding.

Door te strakke kleding en schoenen, wordt de bloedcirculatie gehinderd, waardoor het gevaar voor koudeletsels groter wordt. Kleding moet echter niet zo los gedragen worden, dat koude buitenlucht vrij tussen de kleding door kan circuleren omdat anders weer warmte verloren gaat.

 

D = Droge kleding

Streef ernaar om altijd een set droge (reserve) kleding en schoenen bij u te hebben. Houd altijd rekening spatwater en extreme regenval. Ook je voeding is in de winter van belang. Een goede maaltijd draagt bij om het "motortje" van het lichaam aan de gang te houden. Je kunt de beste en duurste kleding dragen maar als je energie op is krijg je het alsnog koud.

 

 

 

bron: atletiekunie